De Ethische Data Assistent (DEDA)

DEDA for Research

Wanneer zijn onderzoekers gerechtvaardigd in het gebruik van persoonlijke data voor onderzoek? Hoe kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat hun digitale methoden betrouwbaar en transparant zijn? Hoe kritisch zouden onderzoekers moeten zijn op de digitale tools die ze gebruiken?

De Ethische Data Assistent voor onderzoekers maakt deze dilemma’s expliciet en helpt onderzoekers hun ethische keuzes voor data onderzoek te verantwoorden. DEDA for Research is een online survey die de onderzoekers een aantal open vragen stelt. Er zijn geen goede of foute antwoorden, de vragen zijn erop gericht bewustzijn van bepaalde dilemma’s te creëren en de onderzoeker te helpen hun besluitvormingsproces te documenteren.

DEDA for Research kan op elk moment tijdens een onderzoeksproject gedaan worden. Aan het einde heeft de deelnemer de mogelijkheid een PDF van de gegeven antwoorden op te slaan of uit te printen.

Deze tool is ontwikkeld door de Data School, in opdracht van het ICON 2017.

DEDA

We would like to hear from you. Please send us a message by filling out the form below and we will get back with you shortly.